Meester van Elsloo 2.0

Uit Parwiki

Zomaar een nieuw beeld voor de St. Augustinuskerk.

Vera Teunen in haar atelier in Rodisleben (D.), 2019 (foto Bart Hölscher)
Vera Teunen in haar atelier in Rodisleben (D.), 2019. Links haar kleimodel (foto Bart Hölscher)

In de stijl van de Meester van Elsloo

In het kader van de tentoonstelling in 2019 over de Meester van Elsloo in het Bonnefanten-museum is door Bart Hölscher een documentaire film gemaakt: De mythe en de Meester. Voor deze film heeft de in Duitsland (Rodisleben) wonende Nederlandse houtsnijdster Vera Teunen een eikenhouten beeld gemaakt in de stijl van de Meester van Elsloo.
Het beeld is geen kopie van een bestaand beeld, maar past in de familie van beelden van de Elsloo-groep. Het snijden van dit beeld loopt als een rode draad door de hele film. Bart, de regisseur van de film en Vera, de maakster van het beeld ontdekten tijdens dit proces van een volledig jaar dat ze een band kregen met die blok hout die in een beeld veranderde. Zij wilden dan ook een zinnige bestemming ervoor. Bart heeft ons benaderd met de vraag of de parochie het beeld zou willen accepteren (gratis).
Wij zijn heel graag op het aanbod ingegaan en hebben het beeld in de Mariakapel-binnen geplaatst na een korte plechtigheid op 15 augustus 2020, het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming, (midden in de corona-tijd). Het beeld werd op zijn plaats gezet door het gezin Teunen en staat nu recht tegenover ons Anna-ten-Drieën-beeld, het beeld dat de naam gegeven heeft aan de onbekende maker ervan: de Meester van Elsloo.
Het nieuwe beeld is nu nog kaal eikenhout. Mogelijk dat er een tweede film komt waarin het op de middeleeuwse manier gepolychromeerd zal worden.

De "De mythe en de Meester" van Bart Hölscher ging in première op 9 oktober 2021. De plaatsing van het beeld in Elsloo vormt de slotscène.
De film (ca 53 min.) is een echte aanrader.